Nieuws

Versnelling installatie warmtepompen op koers

May 02, 2024

Installatietijd (hybride) warmtepompen neemt af, maar de vraag uit de markt blijft achter


Stichting Team Duurzaam Installeren (TDI) stelde zich eind 2022 het doel om binnen vier jaar het aantal geïnstalleerde (hybride) warmtepompen met 500 extra per dag te verhogen. Het consortium ligt op koers om die versnelling te realiseren, zo blijkt uit een jaarlijks benchmark-onderzoek. De vraag vanuit de markt blijft echter achter.


Nulmeting


Eind 2022 voerden we een nulmeting uit onder de deelnemende installateurs van TDI500. Ze beantwoordden vragen over personeel, installatietijd, volume en verwachtingen. Na een jaar legden we dezelfde vragen opnieuw aan hen voor om de voortgang te kunnen meten. We hadden weinig noemenswaardige veranderingen in zo’n korte tijd verwacht, maar het onderzoek bracht al een aantal verschillen aan het licht”, legt Maarten Hommelberg, directeur van de stichting uit.


Kortere tijdsbesteding
De totale tijd per klant is inmiddels afgenomen.

Een kortere tijd per klant is een belangrijk speerpunt waar we het afgelopen jaar sterk op hebben ingezet. Volgens het onderzoek bedroeg de tijdsbesteding bij hybride warmtepompen met een nieuwe ketel vorig jaar 29 uur ten opzichte van 26 uur dit jaar, terwijl de benodigde tijd per klant bij all-electric warmtepompen daalde van 38 naar 33 uur.”

De winst zit hem met name in het voortraject van advies, offerte en werkvoorbereiding.

De ervaring die wordt opgedaan, zetten installateurs om in een beter proces met tijdswinst. Effecten van de innovaties op het installatieproces zelf verwachten we de komende jaren pas te zien. Die innovaties zijn we nu aan het ontwikkelen en testen.

Figuur 1: Tijdbesteding per klant inclusief intake, calculatie, werkvoorbereiding en installatie


Vraag uit de markt blijft achter
De vraag uit de markt blijft vooralsnog enigszins achter.

Woningcorporaties leggen op dit moment meer de focus op het verbeteren van het energielabel en minder op investeringen in hybride warmtepompen.” Of de versnelling er snel zal komen, is lastig te voorspellen.

Hommelberg: “De overheid bereidt normering voor om vanaf 2026 hogere eisen te stellen aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties. Hybride (of all electric ) warmtepompen liggen dan in theorie voor de hand. Maar de verplichting geldt alleen voor grondgebonden woningen waarbij de terugverdientijd korter is dan 7 jaar. Er zijn met andere woorden veel uitzonderingen en er is ruimte voor discussie. Daarom is het zaak dat de normering er komt en dat die ondubbelzinnig is.

Ondertussen treffen installateurs de voorbereidingen om een volumegroei probleemloos aan te kunnen door de installaties te stroomlijnen en te versnellen. “Op dit moment is er geen probleem qua arbeidskrachten of volume. Het einddoel staat ook nog steeds overeind, blijkt uit de volumeverwachting voor 2026.”

Figuur 2: Gerealiseerde en verwachte plaatsingen van gasketels en (hybride) warmtepompen van alle TDI installateurs samen


Het gemiddeld per installateur afgegeven volume voor 2026 ligt nog steeds op 10.000 (hybride) warmtepompen, circa 500 per werkdag.


Wie is Stichting Team Duurzaam Installeren?

In januari 2023 ondertekenden 10 gerenommeerde installateurs een intentieverklaring. Het doel? Zich gezamenlijk inzetten om duurzame verwarmingsoplossingen met 500 extra installaties per dag te verhogen zonder in te boeten op kwaliteit. Uit een onafhankelijk benchmark-onderzoek blijkt dat TDI na 1 jaar al vooruitgang heeft geboekt en op koers ligt. Op dit moment zoekt TDI een nieuw lid dat de activiteiten op innovatiegebied van het failliete Evoyo kan overnemen.


Voor de redactie: voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de woordvoerder en bestuurslid van TDI: Patrick van Stokhem via [email protected] of 06 11 58 22 13.